2014. augusztus 18., hétfő

Szüleim elképzelései vagy a sajátjaim...

Szülők, kontra mi

A jelenünkben is még sok pár a szülők anyagi támogatásával, vagy legalábbis az esküvő felének a kifizetésével köti össze az életét, és mondja ki a boldogító igent. Ilyen esetekben fordul elő az, amikor a szülők szeretnék az elképzeléseiket, akaratukat rátok erőltetni.
Mindezt azért teszik, mert az a nap nekik is annyira fontos és ünnepnap, mint nektek, és bár ezt tőlük túlbuzgónak és erőltetettnek tűnik, mégsem gondolnám azt, hogy ki kellene zárni őket teljesen a szervezésből, még ha esküvőszervező is segít nektek ebben. A legjobb, amit ilyenkor tehettek, ha elmondjátok nekik, mik a ti elképzeléseitek, és miben kérnétek a segítségüket. Általában ez be szokott jönni, és így ti is, és ők is megnyugodhattok azért, mert tudjátok, mégis ti irányítjátok a dolgokat, ők pedig azért, mert fontos résztvevőnek érezhetik magukat az esküvő előkészületeiben.
Nem mindig ilyen egyszerű meggyőzni a szülőket a saját elképzeléseitekről, mert foggal-körömmel ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez, ötleteikhez és hagyományaikhoz. Ez legtöbbször akkor van így, ha száz százalékban állják az esküvő teljes költségét, és a család, illetve a rokonság hagyományőrző kultúrával rendelkezik.
Természetesen ez esetben is lehet kompromisszumot kötni, ahogy már fentebb írtam, a szülőkkel megbeszélve az esküvő részleteit. Higgyétek el, hogy át fogják gondolni, és rá fognak jönni, hogy egy kis változtatás nem jelenthet gondot, és hogy valójában nem róluk szól majd a nagy nap, hanem rólatok.
Amire fontos, még hogy figyeljetek ilyen helyzetben, hogy ne csak az esküvő szervezésében, hanem az esküvőn is adjatok nekik kisebb feladatokat, de csak abban az esetben, ha nincs jelen esküvőszervező, mert akkor az ő munkáját is zavarhatja a szülők sürgés-forgása. Hiszen ilyenkor nekik sincs más dolguk, minthogy hátradőlve, kényelmesen ünnepeljenek és szórakozzanak.
Ha ilyen vagy hasonló helyzetbe kerültök, nyugodtan üljetek le a szülőkkel és beszélgessetek el velük, higgyétek el, meglesz az eredménye…