2014. szeptember 14., vasárnap

Esküvőszervezés ingyen???

Jutalék valójában nem Jutalék

Először is azzal kezdeném, hogy hosszú-hosszú ideje foglalkoztat ez a téma, de ahogy ma is olvasgattam az interneten, úgy döntöttem, most már írok erről. Itt a blogomon, talán ez a legjobb hely erre. Mert már nagyon unom egyrészt azt, amit írnak magukról a szervezők a neten, másrészt pedig azt, hogy sokan azzal keresnek meg, hogy "Te is ingyen szervezel esküvőt?" Hát nem! Semmit nem adnak ingyen, még nekem!!!!
Számomra kényes ez a "jelenség", és sok szervező kollégámat érinti, vannak közöttük, akiket nagyon jól, vagy kevésbé jól, de ismerek. Az is lehet, hogy sokuknak nem fog tetszeni, viszont nagyon fontos ez a téma, kell erről beszélni, azt gondolom, és ezt most nem is nekik szánom, hanem Nektek, akik az esküvőtökre készültök. A véleményemet sokan tudják, de akik nem, most azok is megtudhatják, és ha érdekli őket mélyebben, ki is fejtem majd.
Ezt a bejegyzést, sok olyan szervező kollégám helyett és érdekében is írom, akik szintén szervezési díjjal dolgoznak, és nem értik még mindig, hogy miért van jutalékos szervező???
De térjünk vissza a lényeghez, a mai bejegyzésemhez: 
Amikor elkezdtem az esküvőszervezéssel foglalkozni, még csak hobbi szinten érdekelt és mivel nem voltam annyira ebben benne, hagyatkoztam a tanfolyamon hallottakra illetve a gyakorlatban bevált módszernél, ami a jutalék volt.
Vagyis, nem kértem szervezési díjat egy esküvő után, hanem az aktuális esküvőre kiválasztott szolgáltatóktól kaptam jutalékot. Ez sem a pároknak sem a szolgáltatóknak nem jelentett plusz költséget, eddig!
Ugyanis pár évvel ezelőtt sorban jöttek a válaszok a partnereimtől, hogy nem adnak jutalékot, hanem tegyem rá az általuk megadott összegre, amennyit gondolok és úgy ajánljam ki őket. Nagyon megdöbbentem és értetlenül álltam, hogy most akkor mi van????? Hirtelen azt sem tudtam, mit tegyek, hiszen ott voltak a megrendelők, akiknek az ajánlataimat el kellett volna küldenem, de nem találtam ezt etikusnak. Csapjam be őket és adjam ki az árakat úgy, hogy a szolgáltatói árra ráteszem azt az összeget, amit gondolok????? De akkor ezzel tulajdonképpen átverem Őket!!!!
Nos, sajnos akkor nagyon más megoldás nem volt. Vagy elmondom nekik, mi a helyzet vagy ráteszem a jutalékomat az árakra, és úgy adom át az ajánlatokat. Én az előbbit választottam és elmondtam, megírtam nekik, hogy sajnos nem kapok jutalékot, csak ha... Sokat beszéltünk, leveleztünk egymással és végül volt, akivel egy kedvező árban meg tudtunk egyezni, de volt sajnos olyan is, aki másik jutalékos szervezőhöz fordult. Én megnyugodtam, hogy nem verem át a megrendelőimet, bár szomorú is voltam, hogy páran elmentek, de a legtöbbjük örült, hogy őszinte voltam, hiszen így is-úgy is kifizették volna azt az összeget, csak éppen nem tudtak volna arról. És ez a nem mindegy.
Ekkor döntöttem el, hogy befejezem a jutalékos rendszerű munkát és szervezési díjért dolgozom tovább. Véleményem az, hogy ez nem etikus és így nem lehet dolgozni, mégis sok szervező a mai napig "jutalékért" dolgozik, bár a szolgáltatók nagy többsége már nem ad jutalékot, mert szervezők nélkül is van annyi munkájuk, hogy nem kell nekik ebben a rendszerben dolgozniuk. (Az más kérdés, hogy nekünk szervezőknek ettől függetlenül szükségünk van az együttműködésükre.)
De ha ez így is van, akkor hogy lehet, hogy a szervezők legnagyobb része (szerintem min.80%-a) még mindig úgy hirdeti magát, hogy ingyen, díjmentesen szervez, és Nektek nem kerül pénzetekbe?????? Ez az egyik.
A másik. Gondoljunk csak bele! Az esküvőszervezés is egy munka. Ajánlatkészítés, helyszín bejárás, szervezés, stb... Hónapokig eltart ez a munka, sokszor több esküvőt is szervezünk párhuzamosan. Ha ezért a munkáért valaki azt gondolja, hogy nem jár pénz, akkor az nagyon rosszul gondolja. Mert aki dolgozik, annak fizetés is jár. Vagy így, vagy úgy, de jár. Mint ahogy Te is minden hónapban megkapod az elvégzett munkádért a fizetésedet!
Őszintén, valljuk már be magunknak. Ha valaki felelősségteljesen, profi módon végzi a dolgát, jutalékért dolgozna????? Biztos nem. De akkor, ha nincs jutalék, hogy lehet, hogy mégis azt mondja, hogy Ő jutalékért dolgozik? Hát úgy, ahogy az elején leírtam.
A minőséget, a szakmai tudást, az alázatot a munkánk illetve hivatásunk iránt meg kell fizetni. Nem azt mondom, hogy szálljunk el az árakkal, de mivel minden esküvő más és más, ezért a szervezési díjak sem lehetnek ugyanakkora mértékűek, viszont semmi esetre sem ingyenes, díjmentes a szervezés.
Természetesen előfordulhat, hogy még mindig vannak olyan szervezők, akik tényleg!!! jutalékot kapnak, de sajnos ez a legkevésbé jellemző.
Ahogy egy fotóst, videóst, vőfélyt, zenészt, vagy bárki mást megfizettek azért, hogy úgy dolgozzon, hogy szebbé, jobbá, emlékezetesebbé tegye a nagy napotokat, azt gondolom, hogy egy esküvőszervezőnek is jár a "fizetés".
Ha meg szeretnél bizonyosodni arról, hogy a szervező tényleg jutalékot kap vagy "olyan" jutalékért dolgozik, nem kell mást tenned, mint hogy kikéred a szolgáltatók listáját, névvel együtt. Ha kiadja, akkor biztos lehetsz abban, hogy tényleg jutalékot kap, hiszen te le tudod ellenőrizni, csak egy ajánlatot kell kérned a szolgáltatótól és láthatod, hogy mennyire egyezik a két ár. Ha csak pár ezer Ft az eltérés, az nem számít, mert nem mindenki dolgozik fix árral, viszont az 5-10-20 ezer Ft-os különbségek már igen csak figyelmeztetőek lehetnek. Arra azért készüljetek fel, hogy a szervezőnek (ahogy nekem is) lehet egy olyan kikötése, ha az általa kiajánlott szolgáltatót felkeresed szerződéskötési szándékkal, Őt megkerülve, akkor bánatpénzt vagy köteles neki fizetni. Ezt írásos módon tesszük meg a legtöbb esetben, de ez csak egy biztosíték, mert ha valaki komolyan gondolja a közös munkát a szervezővel, az nem fogja ezt megtenni.
Mindenki eldöntheti, hogy szüksége van-e szervező segítségére, aki a szaktudásával, ötleteivel segít az esküvő előkészületeiben, szervezésében, vagy magad intézed mind ezt, és ezt az összeget megspórolod magadnak. (Bár sokan rajtunk spórolnak, és amellett olyanra költenek, ami sok esküvőnél tényleg felesleges pénz kiadás, de ebbe beleszólásunk nem lehet.)
Ha esküvőszervező segítségét kéred: a lényeg, hogy a döntésednél, vagyis, hogy melyik szervezőt válaszd, ne csak az ár döntsön, vagy az, hogy az egyik "ingyen" a másik X Ft-ért szervez, hanem a személyes találkozás, az első benyomás, szimpátia, stb... 
Ez a több hónapos szervezési időszak alatt fog igazából jelentőséggel bírni, ezért fontos már az elején, ez alapján dönteni. Mindenki megtalálja a számára megfelelő szervezőt, és ugyan így a szervezők is a megfelelő ügyfelet maguknak.
Szóval, a bejegyzésem lényege az, hogy tisztában legyetek azzal, hogy már nem létezik olyan, hogy "ingyen, díjmentesen szervezek", hiába olvasod a weblapokon vagy hallod ezt. De a fenti módon megbizonyosodhatsz erről.
A fent leírtak alapján rájöhettél, hogy szervezési díjas esküvőszervező vagyok, nem jutalékos, és mindenkivel - aki engem szeretne - egyedileg állapodom meg.
Ne hagyd, hogy más szervezők megtévesszenek!

Szép napot!

üdvözlettel,

az Esküvőszerveződ

2014. augusztus 18., hétfő

Szüleim elképzelései vagy a sajátjaim...

Szülők, kontra mi

A jelenünkben is még sok pár a szülők anyagi támogatásával, vagy legalábbis az esküvő felének a kifizetésével köti össze az életét, és mondja ki a boldogító igent. Ilyen esetekben fordul elő az, amikor a szülők szeretnék az elképzeléseiket, akaratukat rátok erőltetni.
Mindezt azért teszik, mert az a nap nekik is annyira fontos és ünnepnap, mint nektek, és bár ezt tőlük túlbuzgónak és erőltetettnek tűnik, mégsem gondolnám azt, hogy ki kellene zárni őket teljesen a szervezésből, még ha esküvőszervező is segít nektek ebben. A legjobb, amit ilyenkor tehettek, ha elmondjátok nekik, mik a ti elképzeléseitek, és miben kérnétek a segítségüket. Általában ez be szokott jönni, és így ti is, és ők is megnyugodhattok azért, mert tudjátok, mégis ti irányítjátok a dolgokat, ők pedig azért, mert fontos résztvevőnek érezhetik magukat az esküvő előkészületeiben.
Nem mindig ilyen egyszerű meggyőzni a szülőket a saját elképzeléseitekről, mert foggal-körömmel ragaszkodnak a saját elképzeléseikhez, ötleteikhez és hagyományaikhoz. Ez legtöbbször akkor van így, ha száz százalékban állják az esküvő teljes költségét, és a család, illetve a rokonság hagyományőrző kultúrával rendelkezik.
Természetesen ez esetben is lehet kompromisszumot kötni, ahogy már fentebb írtam, a szülőkkel megbeszélve az esküvő részleteit. Higgyétek el, hogy át fogják gondolni, és rá fognak jönni, hogy egy kis változtatás nem jelenthet gondot, és hogy valójában nem róluk szól majd a nagy nap, hanem rólatok.
Amire fontos, még hogy figyeljetek ilyen helyzetben, hogy ne csak az esküvő szervezésében, hanem az esküvőn is adjatok nekik kisebb feladatokat, de csak abban az esetben, ha nincs jelen esküvőszervező, mert akkor az ő munkáját is zavarhatja a szülők sürgés-forgása. Hiszen ilyenkor nekik sincs más dolguk, minthogy hátradőlve, kényelmesen ünnepeljenek és szórakozzanak.
Ha ilyen vagy hasonló helyzetbe kerültök, nyugodtan üljetek le a szülőkkel és beszélgessetek el velük, higgyétek el, meglesz az eredménye…

2014. július 15., kedd

Hagyjuk dolgozni a profikat

Profi szolgáltató vs. Vendég

Az elmúlt pár napban az egyik szakmai fórumon ismét feljött egy olyan téma, ami lassan már örök téma marad.
Esküvői fotósok és videósok teljes joggal vannak felháborodva, amikor az esküvőn a hobbi fotósok,videokamerások miatt nem tudják elvégezni azt a feladatot, amit rábíznak, amiért sokszor súlyos százezreket költenek a párok.
Mindez azért, mert egy túlbuzgó vendég, legyen az rokon, barát, munkatárs, teljesen mindegy, belelép a képbe, ellöki a fotóst, videóst, hogy Ő kapja el azt a pillanatot, stb. Ez nagyban hasonlít egy előző bejegyzésem témájához, azzal a különbséggel, hogy van PROFI fotós, videós az esküvőn!
Nagyon fontos, hogy a vendégeket akár már a meghívóban egy frappáns, mókás szöveggel, akár csak a szertartások előtt figyelmeztessük és megkérjük, hogy a szolgáltatókat ne akadályozzák a munkájukban, mert ezért Te fizetsz. 
Azt gondolom, hogy úgy is lehet saját képeket készíteni, hogy ezzel nem hátráltatjuk a megbízott fotóst, videóst. Előfordulhat az is pl. hogy megelégeli és azt mondja, hogy fizesd ki időarányosan addig a bizonyos időpontig a díját és onnantól kezdve a többi képet 5, 10 embertől fogok tudni összeszedni, ami csak idő kérdése. És persze azt tegyük hozzá, hogy minőségben sehol sem lesz a profiéhoz képest.
Az sem mindegy, hogy a képeken mit látsz majd vissza. Lehet, hogy számodra semmit mondó események, történések kerültek lencse végre, és ami Neked fontos volna, számítana, már csak a fejedben marad meg emléknek.
Ezeket a problémákat egy profi vőfély, ceremóniamester pillanatok alatt le tudja rendezni a helyszínen, ha nincs jelen esküvőszervező. Ha van esküvőszervező, akkor Ő is megteszi ezeket a lépéseket, mert pont a hasonló történések, elintéznivalók miatt van jelen. Így a szolgáltató nem a menyasszonyhoz, a vőlegényhez vagy az örömszülőkhöz megy segítségért, hanem pl. hozzám, az esküvőszerveződhöz, és ezért van az, hogy sokan nem is veszik észre, ha bármilyen baj, probléma, fennakadás történt az esküvő ideje alatt. 
Nem sokkal jobb úgy mulatni, hogy közben nem kell a gondokkal foglalkozni? Dehogynem! Összegezve a fent leírtakat, ha profi szolgáltatókat bízol meg az esküvőd napjára, akkor a násznéppel tudatni kell, hogy hagyják otthon a kütyüiket vagy ha nagyon ragaszkodna hozzá, akkor ne akadályozzák a munkájukban Őket. Ne legyen felesleges pénzkidobás!!

Bízom benne, hogy ez is segít Neked a későbbiekben!

üdvözlettel,

az Esküvőszerveződ

2014. július 14., hétfő

Köszönöm...

Nagyon örülök...

...mert két nap alatt annyian olvasták a blog bejegyzéseimet és az oldalakat, hogy látom, van értelme annak, amit ezzel a bloggal szerettem volna elérni.
Neked segíteni és tanácsokat, ötleteket adni a felmerülő problémákra. Felhívni a figyelmedet olyan dolgokra, jelenségekre, amikkel át tudnak verni, be tudnak csapni és ezzel több pénzt kivenni a zsebedből. Szó szerint!!!
De aminek a legjobban örülnék, hogy ha megtöltenénk élettel ezt a blogot. Szeretném, ha írnál nekem, milyen problémákkal találkoztál, akár régebben, amikor volt az esküvőd, akár ha csak hallottad egy ismerőstől, rokontól, baráttól és megosztanád velem, mert aki az esküvője előtt áll, még olvashatja és fontos lehet a számára. Légy bátor, és írj nekem! Hidd el, ezzel a legboldogabbá tehetsz engem!
De, addig is, folytatom az írást és még több témával találkozhatsz, és ha tetszik a blogom, ajánld másoknak is. Kérlek!

Holnap újabb bejegyzés jön, és holnap után, és az után és az után... :)


Sok köszönettel és szeretettel,

az Esküvőszerveződ


2014. július 12., szombat

"Szolgáltatók" vagy szolgáltatok...

Hobbi "szolgáltató" az esküvőn...

Régóta kering egy téma a szakmán belül. Még pedig a hobbi "szolgáltatók". 
Nagyon sokan a családból, rokonságból ismerősei közül választják ki a fotóst, videóst, zenészt, de még a vőfélyt/ceremóniamestert is.
Sokan mindezt azért teszik, mert mondjuk egy kis létszámú, alacsony költségvetésű esküvőre készülnek, és ha ilyen esküvőről van szó, meg is lehet érteni. Bár meg lehet találni a megfelelő szolgáltatót, a saját pénztárcánknak megfelelően is. (Erre is jó többek közt az esküvőszervező segítsége! J)
Viszont, ha már egy milliós, vagy több milliós esküvőről van szó, ahol a menyasszony ruhája is jóval a százezer felett van, és egy nagyon puccos, nagyon csili-vili helyszínen lesz egy helyen a polgári és egyházi szertartás valamint a vacsora is, már kevésbé érthető.
Ugye, az előnyökről sokat nem is kell beszélnem, mert az egyértelmű, a spórolás, vagy a meglévő keret, amiből gazdálkodhatunk.

De, akkor nézzük meg a hátrányait:
Az első és legfontosabb, ha pl. egy olyan embert kérünk fel bármelyik szolgáltatásra az esküvőn, aki szerepel a vendéglistán. Miért is? Gondolj csak bele maga a helyzetbe. Kapsz egy meghívót, majd megkérnek arra, hogy pl. hozd el magaddal a jó kis tükörreflexes gépedet, és csinálj Te fotókat.
Tud figyelni a szertartáson anélkül, hogy lényeges eseményekről le ne maradjon, és meg legyen örökítve? Nem! Vagy a vacsorán, tud táncolni a menyával, vagy bárkivel anélkül, hogy lemaradna egy olyan pillanatról, amit kár lett volna kihagyni? Szintén nem!
Vagy mondjuk, azt mondod a tesódnak, unokatesódnak, aki nagy dumás, hogy legyen Ő a "vőfély/ceremóniamester". Elvállalja. És utána? Tudja a helyi szokásokat? Tudja egy esküvő menetét? Vagy egyáltalán tudja, mi a feladata egy vőfélynek/ceremóniamesternek? (Erről írok majd egy másik blogban, később.) Nem! Fogalma sincs a szokásokról, a játékokról, az esküvő forgatókönyvéről!!!!! Ez még hagyján. De mennyire érezné jól magát ebben a szerepben, amikor pl. nincsenek meg a gyűrűk, vagy a vendégek ide-oda szédelegnek, mert nem tudják, hova kell menni. Nincs még a helyén zenekar, nem kezdődik meg időben a szertartás valami miatt, nincs elég innivaló, és apró süti az asztalon, stb. Szegény szintén nem figyel az esküvőtökre és nem mulat Veletek hajnalig, mert foglalkoznia kell a vendégekkel, holott Ő is az lenne valójában, és a háttérben is figyelnie kell mindenre.
A "zenészt"se hagyjuk ki. Lehet, hogy jó hangja van, az is lehet, hogy jó technikával rendelkezik. De bírni fogja egész éjjel az éneklést? Ott fog tudni ülni egész éjjel a hangszere mögött, anélkül, hogy becsatlakozna a vonatozásba, vagy a menyasszonytáncba? Mi van, ha a hangja nem bírja? Bekapcsoljátok a rádiót, vagy a szintiről fog szólni néhány silány szám? Mert akkor a lagzinak annyi!!!! 
Ezen kívül, ezek a "vendégek" sem étkezni, sem mulatni nem tudnak, mint egy vendég, mert Ő tulajdonképpen dolgozni megy, persze ingyen!!!! Igazságtalan, valljuk be őszintén.

A második, amiért nem tanácsolom a testvér, barát, vagy bármilyen ismerős felkérést az esküvőn, az a minőség megfelelő hiánya. Nem elég, ha van egy jó fényképezőgéped, egy szintid, egy vadi új, full HD-s kamerád, vagy tényleg nagy dumás vagy, jól beszélsz. Ezek egy esküvőn nem érnek semmit, mert egy olyan napról, alkalomról beszélünk, ami egyszer adatik meg, történik meg egy ember életében (normál esetben). Nem lehet újra csinálni és a hibákat kijavítani!!!! A fotókon lévő fél fejekből nem tudsz egy egészet csinálni. A homályos képekből szintén nem tudsz élénket csinálni. Nem tudod visszaforgatni az időt, hogy mindent újrakezdjetek, és jól sikerüljön!

Írtam egy korábbi cikkemben, hogy nagyon sokszor már későn, az esküvő után jönnek rá, hogy mégis csak kellett volna erre is, és arra is pénzt fordítani, ha nem is közép vagy magas árkategóriában, de egy erre szakosodott profi szakembert keresni és hívni, abban az árban, amit rá tudtak volna szánni még.
Többen mentek el tőlem úgy, az ajánlat elkészítése után, hogy maguk megszervezik, mert a helyszín segít neki. Na, persze. J Vagy nem kérnek sem fotóst, sem videóst, a meghívókat és ültetőket maguk készítik, a dekorációt szintén, valamelyik testvérét, rokonát felkérik majd, hogy segítsen az esküvőn koordinálni, stb.
Mi lett a vége sok esetben?????? Jött az email, a hívás esküvő után, hogy jó volt, szép volt, de nem az igazi, és ha még egyszer lehetne... akkor kérnék a segítségemet, megfogadnák a tanácsaimat a szolgáltatókkal vagy bármi mással kapcsolatban, stb.
Szóval, nagyon figyeljetek oda ezekre a dolgokra, mert visszacsinálni nem lehet!

Ja, és még egy fontos dolgot elfelejtettem. Arra is gondoljatok, hogy a rossz események, emlékek nem csak bennetek élnek majd tovább, hanem a vendégekben is. Ők leginkább a rosszra fognak emlékezni, mert sajna ilyenek vagyunk. A rossz szájíz az esküvő után a lehető legrosszabb a világon.
Ne féljetek megkeresni akár engem, akár egy másik esküvőszervezőt, és tanácsot kérni tőle. Még ha pár ezer Ft-odba is kerül, mert hidd el nekem, megéri, mint hogy utána bekövetkezzenek a fent leírtak, vagy azok, amiket le sem tudtam ide írni most.

Az "ajtóm" előtted is bármikor nyitva áll, csak merj belépni rajta! J

üdvözlettel,

az Esküvőszerveződ

2014. július 8., kedd

Ne szervezd magad, ha nem megy...

Szervezési problémád van??????

Pár nappal ezelőtt olvastam egy bejegyzést egy menyasszonytól az egyik esküvői fórumon.
A problémája röviden az volt, hogy a ruhaszalon eltüntette egy ruhát, a dekoros későn írta meg, hogy az igényelt virág drágább lesz, mivel külföldről kell beszerezniük.
Szóval, a probléma leginkább az volt, hogy a szolgáltatók nincsenek toppon.



Na már most. Szeretném megvédeni a szolgáltatók többségét!!!!!

Ugyanis, nekik nem egy esküvőre, egy megrendelőre kell figyelniük, hanem hetente többre is. Persze ez nem jelenti azt, hogy ne kelljen kellőképpen ellátnia Téged a legfontosabb információkkal, de aki dolgozik, ugye hibázik is.
Ezért kell Neked is odafigyelni, mindenre rákérdezni, akár 2 hetente, havonta rákérdezni náluk, hogy minden rendben és a megállapodás szerint történik majd minden. Neked csak erre az egy esküvőre kell odafigyelned!



Nagyon sokszor előfordult, és szerintem a jövőben is lesz ilyen, hogy egy menyasszony nagy kedvvel és lendülettel állt neki a szervezésnek, aztán vagy már az elején, vagy a közepén, amikor a hullámok összecsaptak a feje fölött, keres meg egy esküvőszervezőt, ahogy engem is!

Ezzel nincs is baj, ha ki lehet még bogozni, mi és hol van megrendelve, lefoglalva, stb.
Ezért én azt tanácsolom, hogy ha szeretnéd elkerülni a fent leírthoz hasonló problémákat és tudsz rászánni pár ezer Ft-ot, akkor keressetek fel vagy engem, vagy egy másik esküvőszervezőt, aki tanácsokat, tippeket tud adni.



(Előfordult már olyan eset is, amikor egy jegyespár meggondolta magát, és mégis szervező nélkül állt neki az esküvőjét megszervezni, mert a helyszín felajánlotta "ingyen" a segítségét. Persze mondanom sem kell, mi lett a vége, de ez egy másik történt!)




Ezen kívül olyan megoldások is léteznek, hogy a szervező az általatok kiválasztott szolgáltatókat megkeresi, egyezteti velük a kérésedet, átnézi a szerződéseket, egyszóval képvisel Téged.

Ez egy nagyon jó lehetőség, hiszen ezen kívül  Te csinálhatsz, szervezhetsz meg minden mást, viszont nem lehet probléma az esküvőig.



Apropó, esküvő!

Ha már a szervezésről és a körülötte lévő problémákról van szó, fontos tudni, hogy ha időben kezdjük el a szervezést, kevesebb probléma fordulhat elő.
Mi az, hogy időben igaz?????? A standard szervezési idő 6-12 hónap közötti időszakot ölel fel. Viszont ez változhat az esküvő nagyságától, stílusától, stb. 
Van, hogy pár hónap alatt is megszervezhetjük az esküvőnket, lagzinkat, de van, aki 1,5 évvel korábban nekilát a szervezésnek.



Ha még esküvő előtt állsz, vagy még van, mit megszervezni, fordulj hozzám vagy esküvőszervező kollégáimhoz bizalommal és kérj tanácsot bátran!

Az ajtóm mindig nyitva áll előtted is, csak merj átlépni a küszöbén!


üdvözlettel,


az Esküvőszerveződ


2014. július 7., hétfő

Az én tanúm vagy a szüleimé

Hagyjam, hogy a szüleim nyerjenek???

Sokszor hallom, hogy más személyt szeretnének a jegyespárok szülei tanúnak, mint akit Ők. Ha ez Veled is így van most, akkor nem lesz könnyű dolgod. Nem egyszerű ebben tanácsod adni, mert sok mindenre és mindenkire figyelemmel kell lenned. Elsősorban magadra, párodra, és utána természetesen a szülőkre, "szokásokra".

Az esküvő minden esetben Rólad és párodról szól! Jobb, ha ezzel tisztában vagy.
Viszont, nem árt az örömszülőknek és a meghívott vendégeknek is a kedvükben járni, mert a rossz szájíz nem jó emlék senkinek sem.
A tanúdat Te magad válaszd meg, beszéld meg ezt a szüleiddel és mondd meg nekik, hogy a Te esküvőd, szeretnéd, ha tiszteletben tartanák a döntésedet és támogatnának ebben. Adj nekik pár napot, hogy gondolkozzanak, hiszen nekik is volt esküvőjük, és tudják, miről van szó.

Persze, nem minden esetben ilyen egyszerű a tanú kiválasztása. Viszont, ha harcolnod kell érte és vállalod, akkor tedd meg. Harcolj!
De ne minden áron! Ha a szüleidnek olyan személy a kívánsága, aki közeli rokon, és még tartjátok is vele a kapcsolatot, akkor azért gondold át Te is! Az általad kiválasztott tanúd akár lehet a nyoszolyólányod is, aki a szervezésben segédkezik, vagy majd az első babád keresztszülője.

Ha viszont csak azért akarják Rád erőltetni a saját választottjukat, mert az a szokás, akkor az nem indok!
Igenis, meg kell érteniük, hogy ha Te a legjobb barátodat, barátnődet szeretnéd tanúdnak, akkor az lesz, és nem egy olyan keresztszülő mondjuk, akivel 5 évente találkozol, vagy még annyiszor sem.
Nehéz menet lesz, de meg kell érteniük, mert nem ők házasodnak, hanem Te!!! A "szokásokat" pedig el lehet felejteni, mert, ahogy változott a világ, az emberek, úgy változtak a "szokások" is.

Akár ebben, akár másban lenne tanácsra szükséged, keress meg bátran!

Legyen szép napod,

az Esküvőszerveződ

2014. július 5., szombat

Újra itt...

Már a második cikkem...

Mielőtt elindítottam a blogomat, nagyon gondolkoznom kellett a nevén.
Mégis mi legyen a blogom neve?????
Hiszen olyat szerettem volna, ami Hozzád, az esküvőkhöz és hozzám is kötődik, nem túl hosszú, megjegyezhető legyen.


Pár nap telt el, amikor bevillant egy szó. Mondogattam magamban egy ideig és rájöttem, hogy tetszik. Szuper lesz.

Így született meg "Az Esküvőszerveződ". Ugyanis ez a név választás nem csak konkrétan rám irányul, hanem az oldalamra is, vagyis a blogomra. 
Mivel ahogy már írtam Neked, azzal a céllal indult el, hogy az esküvőjükre készülőknek segítsek tanácsaimmal, ötleteimmel. Ezért, átvitt értelemben, maga az oldal is az Esküvőszerveződ. 


Remélem, tetszik a név és bízom benne, hogy tényleg olyan hasznos és szuper lesz ez a blog, amilyen szívvel-lélekkel ezt elkezdtem és szeretném folytatni.



De, hogy ne legyen olyan üres a blogom és lássátok, milyen témákban kérhetitek a segítségemet, a tanácsomat, néhányat most felsorolok:



- házassági szerződés: aláírjam? vagy ne?

- szülők kontra Te: kinek az elképzelése szerint valósuljon meg a Te esküvőd
- kinek a szól a nagy Nap: a Te ízlésednek vagy a vendégeknek kedvezz?
- kik legyenek a vendéglistán: kit hagyjál ki és kit ne? megsértődik vagy sem?
- távolról érkező vendégek elszállásolása: Te vagy Ők fizessék?
- "egy barátom szeret fotózni, egy másik pedig nagy dumás": jó az, ha nem egy
   szakmabelire, profira bízzuk azt az egy napot az életünkből? 
- mennyire légy kreatív: Te csináld a meghívót, a dekorációt, stb... vagy bízd ezt
   is egy szakemberre?
És persze ne feledkezzünk meg az örök kérdésről sem:
- esküvőszervezővel vagy anélkül állj neki a szervezésnek?


Természetesen ez csak néhány gondolat, amiről szó lesz, lehet itt a blogon.

Leginkább azt szeretném, ha Te, a menyasszony, leendő feleség kérdeznél, kérnél tanácsot tőlem! :D


Jaj, elfeledkeztem a vőlegényedről!!!! Elnézést kérek, hiszen Ő ugyan olyan főszereplője az esküvőnek, mint Te. Szóval, kedves vőlegény, figyelem!!!!

Ha Neked is lenne kérdésed, felmerülő problémád az esküvő szervezése körül, csak bátran írj, kérdezz! 

Kérlek Téged, oszd meg velem, mivel vagytok bajban. Nem számít, ha már belekezdtél a szervezésbe, hiszen leginkább akkor jelentkeznek a problémák, a megoldandó feladatok, nem így van?

Az esküvő után már késő. Ne ess bele abba a hibába, amibe oly nagyon sokan, mert az esküvő megismételhetetlen, visszafordíthatatlan egyszeri alkalom!

Várom kérdésedet, kérésedet!

üdv, 

az Esküvőszerveződ

2014. július 2., szerda

Már én is blogolok...

Kedves Olvasó!

Nagyon régóta tervezem, hogy én is beszállok a blogírók közék. Bár évek óta szervezek esküvőket, mégis csak most jött el nálam ez a pillanat. Két legfőbb célom van az oldallal.

Az egyik, hogy még többen ismerjetek meg és munkámat, a másik pedig, hogy az engem megismerők közül minél többen legyetek a jövőben elégedett ügyfeleim.
A blog témája az esküvők körüli és azok szervezésénél felmerülő problémák megoldása, a nehézségek ügyes kezelése.
- Mire kell figyelni egy helyszín esetében?
- Milyen megoldások lehetnek a szertartások kivitelezéséhez?
- A vegyes pároknál mire kell figyelni, milyen dokumentumok beszerzése szükséges?
- Hogy lehet a szülőkkel együtt megszervezni az esküvőt viták nélkül?
 És még nagyon sok hasznos téma, amiben várom az ötleteidet, kérdéseidet. Mondd el, miben segíthetek Neked, hogy életed legszebb napja valóban tökéletesre sikerüljön!
Nem egy hagyományos blogot szeretnék, ahol le vannak írva, az esküvőszervezés alapjai, illetve, ahol a meglévő esküvőkről van szó!


Ez a blog Érted van és Rólad kell, hogy szóljon! Azért vagyok itt, hogy Neked segítsek, tanácsot adjak, amiben csak szeretnéd és igényled.



Szeretném, ha az álom esküvődből, álomszép esküvő lenne!



Hogy ez sikerüljön is, mindent meg fogok tenni ennek érdekében!



üdvözlettel,

az Esküvőszerveződ