2014. július 12., szombat

"Szolgáltatók" vagy szolgáltatok...

Hobbi "szolgáltató" az esküvőn...

Régóta kering egy téma a szakmán belül. Még pedig a hobbi "szolgáltatók". 
Nagyon sokan a családból, rokonságból ismerősei közül választják ki a fotóst, videóst, zenészt, de még a vőfélyt/ceremóniamestert is.
Sokan mindezt azért teszik, mert mondjuk egy kis létszámú, alacsony költségvetésű esküvőre készülnek, és ha ilyen esküvőről van szó, meg is lehet érteni. Bár meg lehet találni a megfelelő szolgáltatót, a saját pénztárcánknak megfelelően is. (Erre is jó többek közt az esküvőszervező segítsége! J)
Viszont, ha már egy milliós, vagy több milliós esküvőről van szó, ahol a menyasszony ruhája is jóval a százezer felett van, és egy nagyon puccos, nagyon csili-vili helyszínen lesz egy helyen a polgári és egyházi szertartás valamint a vacsora is, már kevésbé érthető.
Ugye, az előnyökről sokat nem is kell beszélnem, mert az egyértelmű, a spórolás, vagy a meglévő keret, amiből gazdálkodhatunk.

De, akkor nézzük meg a hátrányait:
Az első és legfontosabb, ha pl. egy olyan embert kérünk fel bármelyik szolgáltatásra az esküvőn, aki szerepel a vendéglistán. Miért is? Gondolj csak bele maga a helyzetbe. Kapsz egy meghívót, majd megkérnek arra, hogy pl. hozd el magaddal a jó kis tükörreflexes gépedet, és csinálj Te fotókat.
Tud figyelni a szertartáson anélkül, hogy lényeges eseményekről le ne maradjon, és meg legyen örökítve? Nem! Vagy a vacsorán, tud táncolni a menyával, vagy bárkivel anélkül, hogy lemaradna egy olyan pillanatról, amit kár lett volna kihagyni? Szintén nem!
Vagy mondjuk, azt mondod a tesódnak, unokatesódnak, aki nagy dumás, hogy legyen Ő a "vőfély/ceremóniamester". Elvállalja. És utána? Tudja a helyi szokásokat? Tudja egy esküvő menetét? Vagy egyáltalán tudja, mi a feladata egy vőfélynek/ceremóniamesternek? (Erről írok majd egy másik blogban, később.) Nem! Fogalma sincs a szokásokról, a játékokról, az esküvő forgatókönyvéről!!!!! Ez még hagyján. De mennyire érezné jól magát ebben a szerepben, amikor pl. nincsenek meg a gyűrűk, vagy a vendégek ide-oda szédelegnek, mert nem tudják, hova kell menni. Nincs még a helyén zenekar, nem kezdődik meg időben a szertartás valami miatt, nincs elég innivaló, és apró süti az asztalon, stb. Szegény szintén nem figyel az esküvőtökre és nem mulat Veletek hajnalig, mert foglalkoznia kell a vendégekkel, holott Ő is az lenne valójában, és a háttérben is figyelnie kell mindenre.
A "zenészt"se hagyjuk ki. Lehet, hogy jó hangja van, az is lehet, hogy jó technikával rendelkezik. De bírni fogja egész éjjel az éneklést? Ott fog tudni ülni egész éjjel a hangszere mögött, anélkül, hogy becsatlakozna a vonatozásba, vagy a menyasszonytáncba? Mi van, ha a hangja nem bírja? Bekapcsoljátok a rádiót, vagy a szintiről fog szólni néhány silány szám? Mert akkor a lagzinak annyi!!!! 
Ezen kívül, ezek a "vendégek" sem étkezni, sem mulatni nem tudnak, mint egy vendég, mert Ő tulajdonképpen dolgozni megy, persze ingyen!!!! Igazságtalan, valljuk be őszintén.

A második, amiért nem tanácsolom a testvér, barát, vagy bármilyen ismerős felkérést az esküvőn, az a minőség megfelelő hiánya. Nem elég, ha van egy jó fényképezőgéped, egy szintid, egy vadi új, full HD-s kamerád, vagy tényleg nagy dumás vagy, jól beszélsz. Ezek egy esküvőn nem érnek semmit, mert egy olyan napról, alkalomról beszélünk, ami egyszer adatik meg, történik meg egy ember életében (normál esetben). Nem lehet újra csinálni és a hibákat kijavítani!!!! A fotókon lévő fél fejekből nem tudsz egy egészet csinálni. A homályos képekből szintén nem tudsz élénket csinálni. Nem tudod visszaforgatni az időt, hogy mindent újrakezdjetek, és jól sikerüljön!

Írtam egy korábbi cikkemben, hogy nagyon sokszor már későn, az esküvő után jönnek rá, hogy mégis csak kellett volna erre is, és arra is pénzt fordítani, ha nem is közép vagy magas árkategóriában, de egy erre szakosodott profi szakembert keresni és hívni, abban az árban, amit rá tudtak volna szánni még.
Többen mentek el tőlem úgy, az ajánlat elkészítése után, hogy maguk megszervezik, mert a helyszín segít neki. Na, persze. J Vagy nem kérnek sem fotóst, sem videóst, a meghívókat és ültetőket maguk készítik, a dekorációt szintén, valamelyik testvérét, rokonát felkérik majd, hogy segítsen az esküvőn koordinálni, stb.
Mi lett a vége sok esetben?????? Jött az email, a hívás esküvő után, hogy jó volt, szép volt, de nem az igazi, és ha még egyszer lehetne... akkor kérnék a segítségemet, megfogadnák a tanácsaimat a szolgáltatókkal vagy bármi mással kapcsolatban, stb.
Szóval, nagyon figyeljetek oda ezekre a dolgokra, mert visszacsinálni nem lehet!

Ja, és még egy fontos dolgot elfelejtettem. Arra is gondoljatok, hogy a rossz események, emlékek nem csak bennetek élnek majd tovább, hanem a vendégekben is. Ők leginkább a rosszra fognak emlékezni, mert sajna ilyenek vagyunk. A rossz szájíz az esküvő után a lehető legrosszabb a világon.
Ne féljetek megkeresni akár engem, akár egy másik esküvőszervezőt, és tanácsot kérni tőle. Még ha pár ezer Ft-odba is kerül, mert hidd el nekem, megéri, mint hogy utána bekövetkezzenek a fent leírtak, vagy azok, amiket le sem tudtam ide írni most.

Az "ajtóm" előtted is bármikor nyitva áll, csak merj belépni rajta! J

üdvözlettel,

az Esküvőszerveződ

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése